MOME Transferlab

Normcore

Akadálymentes divat​

2018 / Mozgástér
A Projektről

A NORMCORE – Akadálymentes divat című tárlat mozgáskorlátozottsággal élők számára készült ruhákat mutat be, melyek a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem oktatási programjának részeként jöttek létre. A kiállításon megjelenő divattervek és azok dokumentációi az egyetem egyik kutatólaborja, a TransferLab vezetésével készültek, mely a fogyatékossággal élők támogatását, társadalmi láthatóságanak erősítését elsődleges céljának tekinti.

A Normcore címet a kortárs divatelméletből kölcsönöztük, mely a végletesen egyszerű, szélsőségesen „normális” öltözködés eszköztárát írja le. Ez a kifejezés kiváló kiindulópont ahhoz, hogy megvizsgáljuk, milyen kérdéseket érdemes feltenni a normalitáshoz fűződő viszonyunkról. Létezik-e normális test? Mi a normális? Meddig terjed a felelősségünk abban, ahogy ezeket a fogalmakat a társadalom formálja? Annyi bizonyos, hogy a ruhatervezésnek óriási szerepe, kommunikációs potenciálja van ennek a párbeszédnek az alakításában.

A mintaadó, egészséges test csupán egy mesterséges kép, ami a fogyatékosságot a normálistól eltérőnek jelöli. Pedig a fogyatékosság nem egy betegség, hanem egy állapot, ami többnyire a társadalmi szerepekben való részvételi jog sérüléséből fakad. Fogyatékkal élünk olyankor is, amikor bármilyen átmeneti, vagy időskori fizikai állapot miatt elesünk olyan lehetőségektől, amik a társadalom minden tagját megilletik. Ezek a helyzetek sokszor a minket körülvevő tervezett környezetből adódnak, tehát emberi döntések eredményei. Egy ilyen felelős döntés többek között a divattervezés is.

A tárlat olyan divatterveket mutat be, melyek az érintettek számára, az ő aktív részvételükkel készültek. A végtaghiányos, kerekesszékes együttműködők személyes igényeire szabott ruhák egyfelől teljes mértékben funkcionális, viselhető darabok, ugyanakkor olyan társadalmi jelentések hordozói, melyek a fogyatékossággal kapcsolatos előítéleteinket hívják vitába. A tárlat az érintett modelleket szerepeltető divatfotókkal szeretné megmutatni, mi történik akkor, ha a ruhatervezés valódi igényeket követ, és jelentésteli gesztusokkal beszél a viselőjéről. A divatfotókat skiccek, videóinterjúk, és alkotói állásfoglalások kísérik, hogy az érdeklődő minél teljesebb képet kapjon a tervezési folyamatról.

Közreműködők

Divattervezők:

Györök Borbála, Nagy Adrienna, Lévai Zsófia, Zepkó Ferenc, Pázmány Lili, Török Anna, Vass Csenge

Modellek:

Enyingi Sára Borbála, Ivicsics Borbála, Lukoviczki Réka, Pázmány Gabriella, Szabados Luca

Kurátorok:

Dobi Dóra, Mihály Kamilla, Veres Bálint

Oktatók:

Dobi Dóra, Fazakas Péter, Harmati Hedvig, Merényi Zita, Szirtes János, Vargha Balázs, Veres Bálint

Fotó:

Andristyák Marcell, Bán András, Kovács Kristóf, Liter Zsófia, Makláry Máté, Újvári Csaba

Smink:

Keserű Barbara

Haj:

Kintli Gábor Kovács Temudzsin Alex (Hairmate)

Art Director:

Vágvölgyi Noémi Anna

Grafikusok:

Almássy Dániel Domán, Cséfalvay Fanny, Lajos Diána, Róth Barnabás, Vágvölgyi Noémi Anna

Videódokumentáció:

Csige Márta, Liter Zsófia, Zászlós Mariann

Webfejlesztés:

Róth Barnabás

Menedzsment

Alscher Bettina

Kommunikáció

MOME Brand Iroda, Labowsky kreatív kommunikációs ügynökség

Támogatók

Allee Bevásárlóközpont, Hello Wood, Makerspace.hu digitális alkotóműhely, Moholy-Nagy Művészeti Egyetem, MOME TransferLab, Nemzeti Kulturális Alap, Ottobock, Tripont fotótechnikai szaküzlet

Szakmai Partnerek

Élő Könyvtár, Labowsky kreatív kommunikációs ügynökség

KULISSZÁK MÖGÖTT
ELKÉSZÜLT PROJEKTEK
KIÁLLÍTÁS MEGNYITÓ