MOME Transferlab

Mozgástér 1.

Építészeti kiállítás és pódiumbeszélgetés

2014 / Mozgástér
A Projektről

Első lépésben MOMÉs építész hallgatók az inkluzív tervezés korszerű elvei mentén újratervezték a fogyatékossággal élő személyek által üzemeltetett szekszárdi Ízlelő éttermet. Második lépésben a MOME TransferLab egy disability studies szakember, Heiszer Katalin bevonásával pódiumbeszélgetést és kiállítást szervezett a Katona József Színház kávézójában. A beszélgetéstben részt vevők az éttermet létrehozó alapítvány ügyvezetője, Mészáros Andrea, dr. Fleck Zoltán jogász, Turányi Gábor építész, Nagy Bendegúz építész- és rehabalitációs szakmérnök, valamint Schmidt Andrea szociológus voltak. A beszélgetés után Barabás Lőrinc zenélt.

A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem építészeti tanszéke felfigyelt rá, hogy az Ízlelő Családbarát Étterem milyen hatékonyan és Magyarországon különleges módon vállalja fel a fogyatékossággal élő emberek munkahelyi integrációját – ezáltal túl is mutat önmagán, és a társadalmi láthatóság szélesebb kérdésköréhez vezet.

2013 tavaszán a hallgatók azt a feladatot kapták, hogy dolgozzanak ki korszerű, szép, és a speciális céloknak megfelelő átalakítási terveket az étterem számára. Egyúttal rá kívántak mutatni arra is, hogy a társadalmi kohéziót szolgáló folyamatok ereje növelhető az érintett – gazdasági, társadalmi, politikai, kulturális, technológiai, építészeti – szereplők erőinek egyesítésével.

Az eltérő területek közötti párbeszéd előmozdítása érdekében április 15-én Mozgástér címen kerekasztal-beszélgetést és kiállítást szervezünk a hallgatók terveiből és makettjeiből. A meghívottak között a szociológia, az építészet, a munkaerőpiac, a fogyatékosságtudomány szakértői, valamint az éttermet üzemeltető alapítvány vezetői kapnak helyet.

Helyszín és időpont:
Katona K:antin (Budapest V., Petőfi Sándor utca 6.)
2014. április 15. 18:0

Közreműködők

Partnerek:

Katona K:antin, Kékmadár Alapítvány, MOME Építészeti Intézet Időtartam: 2014. Április 15-25.

Résztvevők:

Ambrovics Gergely, Barabás Lőrinc, Demeczky Nóra, Huszanyik Borbála, Kiss Dávid András, Kocsi Olga, Marián Balázs, Molnár Bea, Oroszlány Kata, Pásztor Ivett, Schneider Ákos, Schmidt Andrea, Szelezsán Bálint, Török Zsófia, Turányi Gábor, Veres Bálint

Fotók:

Kocsi Olga

Grafikai terv:

Demeczky Nóra

GALÉRIA
HALLGATÓI MUNKÁK