MOME Transferlab

Design For Care

2017–2018 / Mozgástér
A Projektről

A MOME Transferlab a MOZGÁSTÉR projektek munkáit folytatva féléves tervezési kurzust indított MA designer hallgatók részére. A projektben résztvevők modell értékű integrációja a sérültek világába az együttműködő intézmények összefogása révén valósult meg. A kurzus keretében a tervezői orientációt a konkrét felhasználói kör jelölte ki: a Budapest III. kerületében működő Csillagház Általános Iskola halmozottan fogyatékos mozgáskorlátozott gyerekek nevelését és oktatását végzi.

A kurzus keretében a hallgatók a Csillagház munkatársaival együttműködésben olyan terveket dolgoztak ki, amelyek az oktatási-nevelési és terápiás munka hatékonyabbá tételét, vagy kibővítését segítik. A tervek a gyerekek mozgásrehabilitációjának segítésére (pl. tartást javító eszközök), mobilizációjának segítésére (pl. mozgássegítő eszközök), közvetlen környezetének optimalizálására (pl. speciális bútorok), a komplex művészeti nevelés kiszélesítésére (pl. speciális ábrázolási eszközök), a játéklehetőségek bővítésére (pl. átalakított vagy speciális játékok), a kommunikációs lehetőségek fejlesztésére (pl. kommunikátor tervezése), az állat- vagy hidroterápiás foglalkozások hatékonyságának segítésére (pl. vízi eszközök fejlesztése), illetve az iskolai környezet fejlesztésére szolgáltak.

Közreműködők

Partnerek:

MOME Tárgyalkotó tanszék, MOME Digital Craft Lab, Csillagház Általánis Iskola és EGYMI.

Résztvevők:

Dezső-Dinnyés Renáta, dr. Ruth Mateus-Berr (Angewandte Wien), Lukács László (Angewandte Wien), Csernátony Fanni, Veres Bálint, Lipóczki Ákos, Takár Anita, Molnár Krisztina, Illés Barbara, dr. Mikola Orsolya, Ivicsics Borbála, Burány Vera, Szőke Barbara, Kövér Dóra Rea, Lányi Annabori, Alscher Bettina, Furó Bernadett, Bodnár Heni.

Fotók:

Dezső-Dinnyés Renáta

GALÉRIA